// // // // //

Dragi naši sugrađani i sugrađanke,  
 
povodom 11. Tjedna psihologije koji se obilježava diljem Hrvatske
u organizaciji Hrvatskog psihološkog društva i suorganizaciji
Hrvatske psihološke komore
Centar za socijalnu skrb Cres-Lošinj poziva Vas da nam se
obratite u sklopu akcije

 „Pitaj psihologinju“
svaki dan od 19. do 23.02.2018. od 14 do 15 sati
CZSS Cres-Lošinj, Ulica braće Ivana i Stjepana
Vidulića 8
Mali Lošinj
___________________________________
Ovom akcijom želimo Vam približiti rad psihologa i psihologinja i
potaknuti  Vas  da  nam  se  i  inače  obraćate  s  povjerenjem.  Svaki
radni  dan  od  ponedjeljka  19.02.  do  petka  23.02.  možete  u
terminu od 14 do 15 sati doći u prostorije Centra i razgovarati sa
psihologinjom Centra. Primjeri pitanja zbog kojih nam se možete
obratiti su:
-   Želite znati više o radu psihologa i psihologinja?
-   Nezadovoljni ste komunikacijom s bliskim osobama?
-   Imate poteškoća u odgoju djece?
-   Zabrinuti ste zbog problema koje ne znate kako riješiti?
Molimo da svoj dolazak najavite na broj 051/520-736!
 
Veselimo se Vašem dolasku!

Dragi naši sugrađani i sugrađanke, pozivamo Vas na predavanje povodom

obilježavanja 41. obljetnice djelovanja

Centra za socijalnu skrb Cres-Lošinj!

„Možemo bolje! – odgoj bez nasilja“

02. svibnja 2017. od 13.30- do 15 sati

CZSS Cres-Lošinj, Ulica braće Ivana i Stjepana Vidulića 8

                                     Mali Lošinj

___________________________________

Na predavanju ćemo nastojati dati odgovore na sljedeća pitanja:

-         Znači li odgoj bez nasilja i odgoj bez granica?

-         Zašto su granice u odgoju važne?

-         Kako učinkovito postavljati granice u odgoju?

-         Kako bolje razumjeti ponašanje djeteta?

-         Kako ohrabriti pozitivna ponašanja kod djeteta?

-         Kako uvesti nova pravila kod kuće?

-         Kako spriječiti da kap prelije čašu?

Veselimo se Vašem dolasku i zajedničkom učenju!

Troje zainteresiranih lošinjskih potencijalnih udomitelja djece ovih dana prolazi edukaciju u Centru za socijalnu skrb (CZSS) u Malom Lošinju.

U suradnji s ravnateljicom Centra Brankom Sepčić, socijalnom radnicom Enom Plantak i ostalim djelatnicima CZSS, edukaciju u trajanju od 20 sati provode Hana Rižovski Delogu i Nikica Sečen iz Centra za pružanje usluga u zajednici (bivšem Dječjem domu) "Izvor" iz Selca.

Uz psihotest i uspješno apsolviranu edukaciju, za dobivanje rješenja kojim se odobrava udomiteljska uloga, zainteresirane obitelji, pa i samci, moraju osigurati da u njihovom domaćinstvu nema faktora koji bi negativno utjecali na razvoj djece. Pritom nije bitno jesu li vlasnici stanova ili kuća u kojima stanuju, što znači da u obzir dolaze i podstanari. CZSS obnavlja licencu svakih pet godina, a djeca mogu biti udomljena do godinu dana nakon završetka školovanja, odnosno najdulje do 26. godine života. U jednoj obitelji može biti udomljeno najviše troje djece.

Udomljavanjem u obiteljima, što je preporuka stručnjaka, nastoji se smanjiti broj djece smještene u ustanovima. Centar u Selcu uključen je u pripremu novog teksta Zakona o udomiteljstvu, koji čeka na rješenje aktualne hrvatske političke zavrzlame.

U kinodvorani u Malom Lošinju održana je proslava povodom 40. godišnjice utemeljena Centra za socijalnu skrb Cres-Lošinj.

Ravnateljica Branka Sepčić okupljenima je govorila o povijesti ustanove, ali i aktivnostima na ovom području prije utemeljenja Centra. "Ovo je lijepa prigoda da se prisjetimo puta rasta i razvoja ovog Centra kroz presjek 40-godišnjeg rada ustanove, prisjećajući se lokacija na kojima smo djelovali, radnika Centra - onih koji su prošli i onih koji i dalje rade, a svi su oni zajedno svojim djelovanjem utirali, a i dalje to čine, put razvoja ovoga Centra, a težeći implementaciji i razvoju stručnog, kvalitetnog i nadasve teškog, često nedovoljno vrednovanog, ali plemenitog rada", istaknula je ravnateljica, koja u Centru za socijalnu skrb radi već 32 godine.

Podijeljen je niz priznanja nekadašnjim i sadašnjim radnicima Centra. Na popisu onih kojima su bile namijenjene zahvalnice, bili su Ivanka Perožić, Jadranka Lekić, pok. Anton Deselin, Gordana Borić, Živko Nosil, Biserka Verbanac, Branka Sepčić, Zvonimir Erdelja, Vjekoslav Brusić, Mato Krišković, Dragica Jurlina, Ružica Baumgarten, Mira Anelić, Mirjana Džaja, Ružica Jurčević, Irena Nedić, Ana Dujmović, Dunja Pjević, Hrvoje Sepčić, Dina Drozdek, Kristina Žuškin Tokić, Hrvoje Vidaković, Ana Obradović i Ena Plantak.

Godišnjicu su u pozdravnim govorima čestitali savjetnik ministrice socijalne politike Josip Sarić, gradonačelnici dvaju gradova Gari Cappelli i Kristijan Jurjako, te zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić. U programu su nastupili mladi članovi Folklorne skupine "Manfrina" s plesom otoka Suska, te pjevačica Tara Bičević.

(www.otoci.net)

U Malom Lošinju održano je predavanje o udomljavanju djece, na kojem su predstavljena iskustva udomitelja i udomljenih, te zakonskog okvira ovakvog postupka, prema stručnjacima daleko boljeg od smještanja djece u ustanove.

U maloj dvorani Gradske knjižnice, nakon pozdravnih riječi lošinjske dogradonačelnice Ane Kučić i ravnateljice Centra za socijalnu skrb Cres-Lošinj Branke Sepčić, govorili su gosti; najprije Nikica Sečen, ravnatelj Dječjeg doma "Izvor" u Selcu. On je istaknuo da su institucije arhaičan oblik zbrinjavanja djece. "Mi smo u Domu podigli standard, ali po prirodi stvar institucije nisu dobro rješenje", kazao je Sečen, istaknuvši i da na cresko-lošinjskom području nije udomljeno nijedno dijete po ovom programu.

Socijalna radnica Ivana Azinović-Vukelić govorila je o pravnom okviru udomiteljstva djece, a Hana Rižovski Delogu o prednostima udomiteljstva djece u odnosu na institucije. "Dok su djeca iz odgojnih domova s 20 godina prepuštena sama sebi, kroz udomiteljske obitelji lakše se stvaraju socijalne mreže kako bi se kasnije lakše došlo do radnih mjesta", kazala je Rižovski Delogu.

Claudia Juranić-Klarić predstavila je rad Udruge udomitelja djece Primorsko-goranske županije "Damdom", koja broji tridesetak članova, a ovih dana useljava u novi prostor u Rijeci. Okupljenima su svoja iskustva prenijele i dvije udomljene djevojke, te njihovi udomitelji, a sve je zaključeno apelom prema otočanima da se i oni uključe u ovaj program.

(Bojan Purić - otoci.net)

17 02 2020 . Centar za socijalnu skrb Cres - Lošinj
Izrada SitniStudio